Νέα

ΝΕΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Ακολουθούν έξι θεραπευτικά πρωτόκολλα που αφορούν σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, 3 θεραπευτικά πρωτόκολλα που αφορούν σε ασθενείς με μακρoσφαιριναιμία Waldenstromκαι 1 πρωτόκολλο για λέμφωμα από κύτταρα μανδύα. Περιλαμβάνουν νέους παράγοντες και όλα τα φάρμακα στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων χορηγούνται δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς, τους ασφαλιστικούς φορείς, τα φαρμακεία των Νοσοκομείων ή τον ΕΟΠΥΥ. Τα πρωτοκόλλα αυτά είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα: www.myeloma.gr. Σχετικά με ένταξη ασθενών σε αυτά τα πρωτόκολλα μπορείτε να επικοινωνείτε με τους: Θάνος Δημόπουλος, Ευάγγελος Τέρπος, Ευστάθιος Καστρίτης και Μαρία Γαβριατοπούλου.

ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΝ ΜΥΕΛΩΜΑ

1. CANDOR

(Carfilzomib-Daratumumab-Dexamethasone (KRd) έναντι Carfilzomib-Dexamethasone (Kd) σε ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει 1-3 προηγούμενες γραμμές θεραπείας)

Ακολουθεί η σύνοψη της μελέτης CANDOR στο πλαίσιο της οποίας όλα τα φάρμακα χορηγούνται ΔΩΡΕΑΝ:

 Θεραπευτικό πρωτόκολλο: Daratumumab 16mg/kg εβδομαδιαίως για 2 κύκλους και ακολούθως κάθε 15 ημέρες έως κύκλο 6 και ακολούθως μία αφορά το μήνα

Δεξαμεθαζόνη 20mg d1,2,8,9,15,16, Kyprolis 56mg/m2 d1,2,8,9,15,16

 

Στο σκέλος Kd οι δόσεις είναι επίσης 56mg/m2 για το carfilzomib και 20mg για τη δεξαμεθαζόνη.

Η τυχαιοποίηση γίνεται 2:1 (δηλαδή 2 KdDaraκαι 1 Kd)

Κριτήρια Εισαγωγής

            Υποτροπιάζον ή /και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα στην τελευταία γραμμή θεραπείας

            Μετρήσιμηνόσοςγια IgG ΠΜ 1.0 ≥  g/dL καιγια IgA, IgD, IgE ΠΜ ≥ 0.5 g/Dl ή U-peak≥ 200 mg/24 h ήελεύθερεςελαφρέςαλυσίδες ≥ 100 mg/L

            Να έχει λάβει 1 έως 3 προηγούμενες γραμμές θεραπείας

            Προηγούμενη θεραπεία με carfilzomib ή anti CD38 επιτρέπεται με την προυπόθεση πως ο ασθενής έχει επιτύχει σε αυτά τα σχήματα τουλάχιστον PR, δεν έχει     υποτροπιάσει εντός 60 ημερών από την τελευταία δόση και δεν έχει λάβει κάποιο από τα φάρμακα αυτά για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από τη εισαγωγή στη       μελέτη. 

            Κλάσμα εξώθησης πάνω από 40%

           GFRclearance>20ml/min

            ANC ≥ 1000, PLTs≥ 50.000, Hb ≥8g/dl

 

Κριτήρια αποκλεισμού

            Σοβαρού βαθμού αναπνευστικά προβλήματα ή ΧΑΠ με FEV1 < 50% της προβλεπόμενης φυσιολογικής τιμής

            Προηγούμενη συμμετοχή σε μελέτη φάσης 3 της Janssen με δαρατουμουμάμπη

Περισσότερα...

New member in our Plasma Cell Dyscrasia Unit

It is our pleasure to announce that our Plasma Cell Dyscrasia Unit (Department of Clinical Therapeutics, Alexandra Hospital, School of Medicine, National and Kapodistrian University of Athens) has a new faculty member.

Dr Maria Gavriatopoulou was appointed as an Assistant Professor. Her clinical research interests focus on Plasma Cell Disorders and on Clinical Trial Methodology and Implementation. As a result of her research activity she has several publications within indexed journals (62), approximately 1500 citations and h-index 21.

 

Θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα - Νέα έγκριση από το FDA (Οκτώβριος 2017)

Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει φάρμακα που «χρησιμοποιούν» το ανοσολογικό σύστημα του σώματος για να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει και να επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μακροχρόνια μνήμη στο ανοσοποιητικό, προσφέροντας ανθεκτική και μακροχρόνια θεραπεία. Έτσι η ανοσοθεραπεία επιστρατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να δράσουν πιο αποτελεσματικά έναντι των καρκινικών κυττάρων. Άρει λοιπόν τα φρένα και τους μηχανισμούς διαφυγής της ανοσολογικής απόκρισης που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Περισσότερα...

Κλινικές Μελέτες - Οκτώβριος 2017

Ακολουθούν κλινικές μελέτες που λαμβάνουν χώρα στην Αιματολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής

 

1. Μελέτη CANDOR

Ακολουθεί η σύνοψη της μελέτης CANDORστο πλαίσιο της οποίας όλα τα φάρμακα χορηγούνται ΔΩΡΕΑΝ:

 

Carfilzomib-Daratumumab-Dexamethasone(KRd) έναντι Carfilzomib-Dexamethasone(Kd) σε ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει 1-3 προηγούμενες γραμμές θεραπείας

Θεραπευτικό πρωτόκολλο: Daratumumab 16mg/kg εβδομαδιαίως για 2 κύκλους και ακολούθως κάθε 15 ημέρες έως κύκλο 6 και ακολούθως μία αφορά το μήνα

Δεξαμεθαζόνη 20mg d1,2,8,9,15,16, Kyprolis 56mg/m2 d1,2,8,9,15,16

 

Στο σκέλος Kd οι δόσεις είναι επίσης 56mg/m2 για το carfilzomib και 20mg για τη δεξαμεθαζόνη.

Περισσότερα...

ΤΟ Ε.Κ.Π.Α. ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΜΥΕΛΩΜΑΤΟΣ

Το Σάββατο 4/11/2017 πραγματοποιήθηκε η 12η Βαλκανική Ημέρα της Αιματολογίας στα πλαίσια του 28ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου. Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι υποδομές και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές Βαλκανικές χώρες όσον αφορά την προμήθεια και διάθεση νέων καινοτόμων φαρμάκων για τους ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ζήτησε από τον πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο να προεδρεύσει συνάντησης σχετικά με τη Βαλκανική Ομάδα Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, που είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια των Βαλκανικών Χωρών για κοινή στρατηγική στο θέμα αυτό. Η Βαλκανική Ομάδα του Πολλαπλού Μυελώματος ιδρύθηκε προ έτους από αιματολόγους από όλα τα Βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία). Η Ελληνική Ομάδα είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της Ομάδας αυτής που αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό περίπου 150.000.000 κατοίκων και σημαντικό αριθμό ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα. Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Πρόεδρος της Βαλκανικής Ομάδας του Πολλαπλού Μυελώματος ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος Ταμίας της νεοσύστατης Ομάδας. Αντιπρόεδρος είναι η Καθηγήτρια MeralBeksacαπό την Άγκυρα (Τουρκία) και Γραμματέας η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια JelenaBilaαπό το Βελιγράδι (Σερβία).

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος που προσβάλλει περίπου 4-6 ανθρώπους στους 100.000 το χρόνο και στις Βαλκανικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα φάρμακα έχουν λάβει έγκριση για χρήση σε ασθενείς με μυέλωμα και έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβίωσή τους

Περισσότερα...

Το Διεθνές Βραβείο «Waldenström Award» απονεμήθηκε στον Μελέτιο Α. Δημόπουλο, Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής και Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Μελέτιος Α. Δημόπουλος τιμήθηκε με την ανώτερη διάκριση της Παγκόσμιας Κοινότητας που ασχολείται με το Πολλαπλούν Μυέλωμα, το διεθνές βραβείο «WaldenströmAward». Το βραβείο απονεμήθηκε την Πέμπτη 2/3/2017 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Πολλαπλούν Μυέλωμα που γίνεται στο Νέο Δελχί της Ινδίας από 1-5/3/2017. 

 

 

Το διεθνές βραβείο «WaldenströmAward» απονέμεται από την Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος και δίδεται από το 1989 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Πολλαπλούν Μυέλωμα που διενεργείται κάθε δύο χρόνια. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εξαιρετικούς ερευνητές/ιατρούς σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα του Πολλαπλού Μυελώματος. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον Σουηδό Καθηγητή JanWaldenström, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους στη θεραπεία των αιματολογικών καρκίνων. 

 

Περισσότερα...

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας