Τι είναι η Μακροσφαιριναιμία του Waldenström

 

Τα κείμενα που ακολουθούν σχετικά με τη Μακροσφαιριναιμία Waldenström είναι αποσπάσματα από  άρθρο του Ε. Καστρίτη, Ε. Τέρπου και Μ. Α.  Δημόπουλου στο περιοδικό ΑΙΜΑ.

 

H Μακροσφαιριναιμία του Waldenström(ΜW) είναι μια νεοπλασματική διαταραχή των Β λεμφοκυττάρων που χαρακτηρίζεται από την διήθηση του μυελού των οστών από έναν κλώνο λεμφοπλασματοκυτταρων  που παράγουν μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη η οποία είναι πάντα του τύπου IgM. Η νόσος φέρει  όνομα του Jan Waldenström, του Σουηδού γιατρού που πρώτος περιέγραψε δύο ασθενείς με στοματορινική αιμορραγία, λεμφαδενοπάθεια, αναιμία και θρομβοπενία, αυξημένη ταχύτητα καθίζησης, υψηλό ιξώδες (γλοιότητα) του ορού, ακτινογραφίες των οστών χωρίς οστεολύσεις και  διήθηση  του μυελού των οστών κυρίως από λεμφοκύτταρα. Τότε η ηλεκτροφόρηση των πρωτεϊνών του ορού δεν ήταν διαθέσιμη, όμως απέδωσε την αυξημένη γλοιότητα σε μια ανώμαλη υψηλού μοριακού βάρους πρωτεΐνη του ορού, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι είναι μια μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη της κατηγορίας Μ (IgM). Πράγματι, αυτοί οι δύο πρώτοι ασθενείς παρουσίαζαν αρκετά από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της ΜW.

 

Share

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας